Dist Talks #3 Andreas Liffgarden - Soundtrack Your Brand

Det här är tredje delen av Dist Talks där vi intervjuar profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Som ni vet ligger dessa ämnen oss varmt om hjärtat och därför är vi extra malliga att få presentera en av de största folkbildarna på området. Nu kör vi fem snabba med Eksjös finest Andreas Liffgarden!

LiffgardenSLUSH.png

Vem är Andreas “Liffy” Liffgarden?

Liffy är the ultimate failure. Jag kom till Stockholm 1996 efter en dodgy mediautbildning I Skövde som drevs av ett gäng bikers (helt sant). Ett av mitt livs olösta mysterier hur de fick högskolestatus. Vägen upp till storstan var att jag inte ville skriva en uppsats utan ville ha en praktik. En klasskompis hade då en pojkvän som drev Projector, en av Stockholms första webbyråer. 

Han kände väl medlidande för lantisen och lät mig programmera Director och Flash men jag var helt ärligt inget bra. De var dock snälla nog att behålla mig som AD-assistent men då jag inte kan rita var inte heller det någon större yrkesmässig succé. Så jag tog den enda vägen som återstod - jag blev projektledare. 

Efter att dot.com gjort oss alla arbetslösa så övervintrade jag i telekombranschen som produktchef och eftersom jag sålt fler ringsignaler än någon annan levande svensk så spolades jag till sist upp på stranden till musikbranschen där Daniel Ek var schysst nog att låta mig börja på Spotify 2008 och på den vägen är det. 

Idag är jag grundare och styrelseordförande i Soundtrack Your Brand. Jag coachar även bolag i MusicTech-inkubatorn Amplify som drivs tillsammans med Kungliga Musikhögskolan. Mitt mål är att vara ett varnande exempel ;)

Kan du berätta storyn om hur Soundtrack Your Brand kom till?

Jag kommer som sagt från Spotify och under 5 år så jobbade jag med att sprida streaming till konsumenterna men upptäckte också att en jäkla massa varumärken hörde av sig och sa att det inte fanns en streaming-tjänst för företag och eftersom Spotify inte hade som strategi att göra det så tyckte jag att det var något jag kunde göra. Det samma gällde för min medgrundare Ola Sars som då hade grundat Beats Music med Jimmy Iovine och Dr Dre. 

Sagt och gjort, vi bestämde oss för att ta streaming till butikerna och 2013 så grundade vi Soundtrack Your Brand tillsammans med Spotify. Själva beslutet kom på Bronco Bar tillsammans med Martin Lorentzon som bestämde sig för att satsa på oss. Det är vi otroligt tacksamma för idag. 

Vad ser du för trender inom musikvärlden genom linsen musik och varumärken?

För 10 år sen så ville inga artister jobba med varumärken. Idag handlar det mer om hur samarbetena ska se ut. Ingen vill ju hålla upp en schampoflaska liksom. Det måste vara äkta och genuint. Det är där Soundtrack hör hemma. Vi låter artisterna spela sin musik hos våra varumärken. De får marknadsföra sin faktiska produkt snarare än att sälja någon annans. 

Vi ser också att public performance (alltså där butiker betalar för att få spela musik) blir en viktigare och viktigare inkomstkälla för musiker och artister. Där vill Soundtrack vara den ledande aktören. 

Vilken roll kan musik spela för varumärken och företag?

Musik är tacksamt att jobba med. Vem gillar inte musik? Musik är för alla, gammal som ung, kvinnor eller män och tvärs igenom alla demografier och åsikter. Det gör musik intressant för varumärken. Dessutom är musik så brett idag att ett varumärke kan välja att jobba med en världsstjärna eller någon helt okänd och då agera “curator of the arts”.

Än viktigare, vi har genom vår forskning visat att musik kan öka försäljningen med upp till 9%. Om jag var ett varumärke och det fanns ett vetenskapligt sätt att öka min försäljning - då är det nästan vara tjänstefel att inte titta mer på musiken som branding tool.

Till sist, vad önskar du av musikåret 2018?

Vi ser ofta att våra konkurrenter kör med fullicenser och kommer undan med det. De rapporterar inte heller stream-by-stream vilket gör att musiker, artister och kompositörer inte får rätt betalt. Det är för jävligt. 

Vi drar vårt strå till stacken genom att göra en produkt som varumärken hellre använder än fulstreaming. 
Vi hoppas att rättighetshavare ser över och bevakar sina rättigheter bättre och att varumärken ser korrekt licenserad bakgrundsmusik som en naturlig del av ett seriöst CSR-arbete.

För egen del vill jag se Ryan Adams live igen.

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!