Dist Talks #2 Andréa Wiktorsson - Storsjöyran

Det här är andra delen av Dist Talks där vi intervjuar profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Vi är superglada att vi fått tag i legendariska Storsjöyrans VD Andréa Wiktorsson. En av musikbranschens mäktigaste kvinnor enligt branschtidningen Musikindustrin! Hon bjuder på ett par härliga festival-anekdoter och intressanta trendspaningar. Nu kör vi fem snabba med Andréa!

Andrea Yran.jpg

Vem är Andréa Wiktorsson?

Jag är VD och programansvarig för festivalen Storsjöyran i Östersund, vi projektleder även Guldgalan, Vinterparken och en och annan konsert i Östersund på sidan om festivalen.

Kan du berätta kort om Storsjöyran och kan du bjuda på några härliga anekdoter?

Storsjöyran är Sveriges äldsta och bästa musikfestival! Vi är i princip den sista independent-festivalen kvar i vår storlek. Dessutom är vi den mest jämställda festivalen 2017 (enligt organisationen Jämställd Festival).
Oj, har man varit igång så länge som vi finns ju en och annan anekdot ...men att Frösö Zoo fick rycka ut och låna ut en boaorm till Alice Coopers spelning på Yran och hamnade på löpsedlarna i kvällstidningarna var ju en rätt bisarr historia. Det året blueslegenden BB King spelade på festivalen så var hans blå paljettkavaj på villovägar och det sades att utan hans gitarr Lucille och kavajen vägrade han att uppträda. Kavajen hittades dock på Arlanda och sattes i en taxi upp till Östersund. När den väl kom fram i tid för hans spelning så använde han den aldrig…  :)

Vad ser du för trender inom festivalvärlden?

Fler och fler festivaler drivs numera av multinationella företag och de flesta i stora städer som följd av urbaniseringen. Kostnaderna på artister och produktion har ökat markant de senaste åren vilket gör att marginalerna är extremt små. Det gör att de större bolagen med mer muskler lättare kan ta ett dåligt år medan det är tuffare för mindre arrangörer. I USA har också en ny festivalkultur börjar gro, vilket gör att det kan komma bli ännu tuffare konkurrens med vissa utländska akter framgent.

En positiv trend är att vi som festival har en plattform att kunna påverka människor och vara förebilder vad gäller tex jämställdhet, miljö och andra stora viktiga frågor. Där har Storsjöyran varit ledande i många år då vi har ett ”påhittat” presidenttal med Ewert Ljusberg på lördagsnatten. Hans årliga tal till Republiken från Stortorgs-scenen handlar om en gränslös värld, humanism och människors lika värden!

Hur ser du på sponsorer och partners roll i samarbete med festivaler? 

Ett bra samarbetsavtal innebär win-win för bägge parter där man utvecklar varandra. Det bästa sponsorsamarbetet / eventet bidrar också till en bättre upplevelse för besökaren. Förr om åren var det inte så mycket innehåll utan snarare ett statiskt uppvisande av logotyper.

Vad önskar du av festivalsommaren 2018?

Bättre och varmare väder.

Till sist, vem tycker du att vi ska snacka med härnäst?

Jag tycker ni ska prata med Conny Nimmersjö i Bob Hund!


Vi tackar Andréa för ett gott snack och lämnar er med Alice Cooper från Storsjöyran, frågan är om boaormen dyker upp under "School's Out"?  

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!