Dist Talks #1 Joppe Pihlgren

Det här är första delen av Dist Talks där vi kommer intervjua profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Vi öppnar starkt med Joppe Pihlgren, en minst sagt färgstark profil som verkat inom musikbranschen i fem (!) decennier. Från debuten med punkbandet Docent Död 1979 har det runnit mycket vatten under broarna men än idag spelar han en viktig roll i branschen. Vi har bland annat frågat Joppe om samarbeten mellan varumärken och musikscenen. Nu kör vi fem snabba med Joppe!  

joppe.jpg

Vem är Joppe Pihlgren?

Jag är verksamhetsledare på Svensk Live och det på grund av att jag är för lång och inte började i tid med racing. Hade annars gärna kört F1. Men jobbet med Svensk Live och det vi håller på att bygga upp är väldigt stimulerande så jag är nöjd ändå. 

Vad gör Svensk Live? 

Tidigare har det inte funnits någon organisation som representerar och arbetar för arrangörer. Nu finns den för att medlemmarna har behov att arbeta gemensamt för att utveckla branschen, för att förhandla och t ex att arbeta mot sexuella ofredanden. Vi har gjort väldigt mycket på relativt kort tid och har växt snabbt. Idag har vi cirka 230 medlemmar och fortsätter att växa. Bland medlemmarna finns klubbar, föreningar, festivals, kulturhus och nöjesparker osv. 

Vad ser du för trender inom festivalvärlden?

Att ta samhällsansvar, att bidra till att världen blir bättre och mer hållbar är något som festivalerna har varit tidigt ute med och där vi kan nå en extremt stor publik som är mottagliga och vill samma sak. 

Hur ser du på sponsorer och partners roll i samarbete med festivaler? 

En riktigt bra partner väljer samarbeten som utvecklar både dem själva och festivalen, så att det sker ett lärande och att utvecklingen går framåt. Liminal är ett nytt begrepp för mig men som faktiskt är det ord som forskare använder för att beskriva hur t ex en festival kan vara en plats där det går att nå besökare på ett sätt som gör att deras beteenden påverkas också efter festivalen. Henrik Jutbring från Göteborgs Universitet har studerat Way Out West och där kan man se tydliga resultat för beteendet att äta vegetariskt. 

Vad önskar du av festivalsommaren 2018?

Att det regnar på måndagar och tisdagar men inte på helgerna. 

Till sist, vem tycker du att vi ska snacka med härnäst?

Jag tycker ni ska prata med Andrea Wiktorsson på Storsjöyran.


Vi tackar Joppe för ett gott snack och lämnar er med hans val av "alla-tiders-bästa-live-låt". RIP Keith Moon! :)

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!