UPORTS FESTIVALAPP ÄR HÄR!

I ett steg att ytterligare förbättra upplevelsen för besökarna lanseras idag och för första gången, Uports helt egna festivalapp. Appen görs i samarbete med Uports partner Löfbergs.

Utöver information om artister och spelschema bjuder appen på ett nyhetsflöde och notifikationer som ger praktisk information i realtid. Innehållet i appen anpassas för varje användare och den ger även rekommendationer kring vilka artister man inte får missa baserat på intresse och smak. Appen bjuder även på en smart integration med Spotify för att man ska kunna lyssna på festivalens artister.

Appen är helt gratis att använda och lanseras idag för både iOS och Android.

Länk till AppStore (iOS): https://itunes.apple.com/us/app/uport-festival/id1407840192?l=sv&ls=1&mt=8

Länk till Google play (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appmiral.uportfestival

Skärmavbild 2018-07-25 kl. 11.40.52.jpg

I samarbete med Halebop lanseras idag Storsjöyrans festivalapp för 2018

För andra året i rad väljer Storsjöyran att använda sig av vår festivalapp och i år är det extra kul att kunna presentera Halebop som exklusiv app-sponsor!

Utöver information om artister och spelschema bjuder appen på ett nyhetsflöde och notifikationer som ger praktisk information i realtid. Innehållet i appen anpassas för varje användare och den ger även rekommendationer kring vilka artister man inte får missa baserat på intresse och smak. Appen bjuder även på en smart integration med Spotify för att man ska kunna lyssna på festivalens artister.

Appen är helt gratis att använda och lanseras idag för både iOS och Android.

Länk till AppStore (iOS): https://itunes.apple.com/us/app/storsj%C3%B6yran-festival/id1255779136?ls=1&mt=8

Länk till Google play (Android):  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appmiral.yran

Storsjöyran_SoMe_2.jpg

Clas Ohlson sponsrar EuroPride

Vi är stolta över att presentera Clas Ohlson som partner till ett av årets största, roligaste och viktigaste arrangemang i Sverige, EuroPride. EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa. 2018 genomförs EuroPride i Sverige för tredje gången, och för första gången med två städer som arrangörer.

Under EuroPride 2018 anordnas evenemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill Stockholm Pride och West Pride utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor och som binder ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

– Vi är stolta över att kunna bidra till EuroPride och manifestera alla människors lika värde och rättigheter. Det känns extra bra att vi kan göra det med en aktivitet som är direkt kopplad till vårt kunderbjudande, som i det här fallet särskilt framtagna produkter i regnbågsfärgerna. På så sätt engagerar vi hela företaget i sponsorskapet, säger Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson.

Regnbågskollektionen finns tillgänglig i utvalda butiker i Stockholm och Göteborg samt online. Se hela sortimentet här: https://www.clasohlson.com/se/campaign/co-pride-se

70-104-6_3.jpg

Löfbergs går in som festivalpartner 2018!

Vi är superglada att presentera Löfbergs som partner till den omåttligt populära festivalen Uport. Festivalen blev utsedd till "Årets Arrangemang 2017" av organisationen Sweden Live.

En av våra passioner är att skapa möten mellan varumärken och musikälskare och det finns få mötesplatser som slår festivaler. I sommar kommer Löfbergs hjälpa festivalbesökarna att få en ännu bättre (digital) festivalupplevelse genom en helt ny festival-app som Dist Sthlm utvecklar. Utöver det kommer Löfbergs finnas på plats hela helgen och erbjuda sitt nya spännande sortiment av kalla drycker: iskaffe, kallbryggt kaffe och koffeinvatten. Vi är övertygade om att festivalbesökarna kommer ta emot ett så klassiskt varumärke som Löfbergs med öppna armar!

Screen Shot 2018-07-04 at 16.09.38.png

Om Löfbergs:
Vi letar ständigt efter nästa kaffe. Nästa sätt att dricka det, nästa sätt att odla det. För dagens generation kaffeälskare och för nästa generation. Där det finns en spännande kaffekultur, där hittar vi vår inspiration. Vi ger dig det hetaste kaffet för dagen och det bästa för morgondagen.

Om Uport:
Sveriges bästa arrangemang 2017.  Uport är en gemytlig och annorlunda musikfestival där vi ramar in Sveriges absoluta artistelit med en sjönära, matnära och stadsnära atmosfär. Ulricehamn är en liten pärla och spelplatsen ligger precis invid Åsundens blanka vatten.

Ben & Jerry's går in som festivalpartner 2018!

Vi är superglada att presentera Ben & Jerry's som partner till en av Sveriges populäraste och största festivaler - Brännbollsyran! En av våra passioner handlar om att skapa möten mellan varumärken och musikälskare och det finns få mötesplatser som slår festivaler. Det finns få festivaler som slår det som Brännbollsyran byggt upp och vi är övertygade om att festivalbesökarna kommer ta emot ett så klassiskt varumärke som Ben & Jerry's med öppna armar.  Peace, Love & Fairtrade Ice Cream! <3

Nytt uppdrag - EuroPride

EuroPride 2018 invigs i Stockholm och avslutas i Göteborg och arrangeras i samarbete mellan Stockholm Pride och West Pride. Dist Sthlms får ansvaret att paketera och sälja partnerskap till varumärken under EuroPride. 

– Vi är mycket stolta och glada över att representera både Stockholm Pride och West Pride som i sommar arrangerar EuroPride, ett stort och viktigt arrangemang i kärlekens tecken som står för ett rättvist och öppet samhället där alla är välkomna, säger Johan Ramström på Dist i en kommentar.

Dist Sthlm har sedan tidigare liknande uppdrag med ett flera musikfestivaler runt om i landet genom samarbetet med Svensk Live, en medlemsorganisation som arbetar för att främja, stötta och utveckla livemusiken i landet. 

– Digitaliseringen är fantastisk på så många sätt, en intressant konsekvens är dock att intresset från företag att möta konsumenter "IRL" faktiskt ökar. Det finns få mötesplatser som är bättre än festivaler, vilket också är anledningen till att vi genom vårt nätverk av festivaler äntligen kan ta fram skalbara partnerskap för varumärken, kommenterar Johan Ramström

EuroPride 2018 Stockholm Göteborg äger rum 27 juli – 19 augusti 2018. Festivalen startar i Stockholm 27:e juli och pågår fram till den 5:e augusti. Därefter flyttas hela festivalen till Göteborg där den pågår 14 – 19 augusti.

Screen Shot 2018-03-13 at 11.50.09.png

Nytt säljuppdrag - Musikindustrin

Vi känner oss peppade att ta över säljuppdraget för Musikindustrin! Branschens kanske viktigaste organ publiceras i samarbete med IFPI och Musikförläggarna. De bevakar svensk musikbransch via Musikindustrin.se såväl som nyhetsbrev och egen Facebooksida.

Lars NylinChristel Valsinger och Daniel Johansson gör ett grymt jobb och vi ser verkligen fram emot att hjälpa till att driva MI framåt och uppåt!

"- Det ska bli grymt kul att ta över det här uppdraget och börja jobba med teamet på MI. Vi kommer självklart se till att relationerna med befintliga partners och annonsörer är fortsatt goda samtidigt som vi ser flera möjligheter att utveckla erbjudandet framöver." säger Stefan Palmquist.

 

Nytt uppdrag - MatHem remix

Nytt projekt klart! Vi har hjälpt MatHem att ta fram en remix av "MatHems-låten". En låt som i sin originalversion verkligen fastnade på trumhinnan hos svenska folket. Vi anlitade vår glimrande producent-partner Winskog som gjorde en remix till tv-kampanjen som rullar nu. Utöver remix så har vi även hanterat alla avtal som krävs och även hjälpt till med distribution av låten till diverse digitala plattformar inklusive Spotify. Remixen har redan 1.3m visningar på YouTube (mer än originalversionen)! Tack till In The Cold för gott samarbete! ✌️

Festivaler och appar - en djupdykning

En festival-app fungerar som en fjärrkontroll som ger festivalbesökarna möjlighet att uppnå den ultimata festivalupplevelsen. Så bör man se på möjligheterna som en app erbjuder. Med hjälp av ny teknik kan en app bjuda på så mycket mer än basinformation om artister och spelschema. Dist Sthlm representerar Appmiral i Norden, ett bolag som har levererat appar till festivaler över hela världen sedan 2010. Men hur interagerar festivalbesökare egentligen med appar? Klicka på bilden nedan för en infographic med insikter och data.

Appmiral investerar ständigt i utveckling och innovation kring nya features och vi är peppade på att hjälpa fler festivaler att maximera upplevelsen för deras besökare framöver. Vi är en one-stop-shop för arrangörer som vill ha en egen app. Vi hjälper även till med finansiering av apparna eftersom det är en fantastisk plattform för varumärken.

Vårt första case blev en succé, här en kommentar från Andréa Wiktorsson på Storsjöyran: "Vår nya festival-app hjälper oss med att ge relevant information till våra besökare. Vi kan även använda den för att kommunicera med våra besökare i realtid. Vi söker ständigt efter sätt att förbättra helhetsupplevelsen för Yran-besökarna och den här appen ligger helt i linje med den ambitionen. Med Dist Sthlms upplägg innebär det även en ny möjlighet för våra huvudpartners att ge ett mervärde till besökarna.”

Hur ser närmaste framtiden ut? Självklart är det fullt fokus på GDPR vilket våra appar har stöd för. När det gäller funktionalitet så kommer vi redan i år erbjuda en högre grad av personalisering och därmed relevans av både innehåll och kommunikation. Interaktiva kartfunktioner, bättre analys- och CMS-möjligheter är andra områden som utvecklats. Till sist, oavsett om du företräder en festival eller sponsor tar vi gärna en kaffe och visar förutsättningarna!

Nytt uppdrag - vi utbildar framtidens superstjärnor i musikbranschen!

Vi är peppade över att ha fått möjligheten att utbilda morgondagens superstjärnor i musikbranschen. Våra vänner på DMG Education driver en ny 2-årig YH-utbildning som heter Music Business Developer. Utbildningen har tre huvudområden (Music Business, Marknadsföring och Entreprenörskap) och den riktar in sig på att möta de krav och kompetenser som efterfrågas i ett nytt musiklandskap. Stefan har fått i uppdrag att bygga och hålla i en av kurserna: "Marknadsföring & Digitala Strategier".

"Efter nästan 20 år i mediabranschen är det fortfarande lika kul att lära mig nya saker och att lära ut till andra. Och det enda som är roligare än media är musik så att få vara del av den här utbildningen känns grymt kul!" säger Stefan.

pedal.png

Nytt uppdrag - West Pride & EuroPride 2018

Vi är stolta över att kunna avslöja ett nytt spännande uppdrag precis före vi går på en välförtjänt julledighet. West Pride ansluter sig till den långa lista av festivaler som vi hjälper med införsäljning av partnerskap och sponsorskap! West Pride är ett fantastiskt arrangemang med en stark vision om en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering. Extra spännande är det att EuroPride kommer till Sverige 2018 och för första gången delas värdskapet mellan Stockholm Pride och West Pride. Ett arrangemang som lockar publik från hela världen och som verkligen sätter Sverige på kartan! Vid intresse av sponsorskap, partnerskap och aktiveringar - hör av er till oss på Dist Sthlm! <3

westpride.jpg

 

 

Jingle Bells - vila i julefrid Blossa

En julkrönika som hyllar en reklamlåt som blev populärkultur. 

Inget varar för evigt. En jingel med nästan lika stark koppling till julen som Jingle Bells har nu jinglat klart. Blossas klassiska jingel läggs ner i samband med lansering av en ny kommunikations-plattform. Enligt sägen skapades Blossa-låten 1993 av Stenströms reklambyrå när möjligheten att marknadsföra lättglögg i det (vid den tiden) nya mediet kommersiell tv dök upp. Idag minns nog väldigt få själva reklamfilmen men ingen glömmer väl någonsin låten? 

Trots att man på förhållandevis kort tid hade lyckats skapa en modern julhit så hade Blossa redan 2009 hunnit lägga ner jingeln två gånger. Båda gångerna tog man dock sitt förnuft till fånga och lät den jingla vidare mot nya jular. Eller som dåvarande ägare Pernod Ricard uttryckte det då: "Blossa-jingeln har nästan blivit som en julsång här i Sverige. Två gånger har vi provat andra reklamfilmer men den här fungerar klart bäst”. Men nu är det alltså slut.

Vad kan vi lära oss av det här?

En lärdom är att om man vill nå ett varumärkes fulla potential bör man tala till flera av våra sinnen.
Inte bara sinnen som stimuleras visuellt utan även vårt första sinne - hörseln.
Trots det kommer oftast ljud och musik i bästa fall in som en eftertanke. Det är vansinne. Till skillnad från andra sinnen är hörseln välutvecklad långt innan vi föds, vi lär oss till exempel att känna igen ljud och höra skillnad på toner. Väl utanför mammas mage lär vi oss snabbt att tolka det emotionella innehållet i vad som sägs till oss genom intonation, tonläge och rytm långt före vi lär oss själva språket och vad som faktiskt sägs.

Logiskt nog så har vi utvecklat våra sinnen för att skydda oss och överleva tillräckligt länge för att kunna fortplanta oss. Allra bäst verkar det ha gått när vi hittat samverkan mellan intryck från olika sinnen. 
Idag behöver vi inte riskera att bli ett mellis åt en sabeltandad tiger (high-five på er, we made it!) men eftersom vi människor är lösningsorienterare har vi hittat andra användningsområden för våra sinnen. Till exempel marknadsföring, som skulle vara väldigt svårt att pyssla med om det inte fanns sinnen att stimulera. 

Tillbaka till Blossas framgångskoncept. 

Glögg är en produkt med kort brinntid varje år som dessutom slåss med flera konkurrenter om samma kundbas. Inget bra utgångsläge men trots det är Blossa den glögg som år efter år säljer mest i Sverige. Marknadsledande varumärken har lyckats bygga en komplex struktur av länkar mellan sinnen och minnen. En struktur som hjälper konsumenter att minnas eller uppmärksamma just deras produkt så nära köptillfället som möjligt. Det handlar både om att skapa så många minnen som möjligt men även att skapa kvalitativa minnen. Strukturen kan nästan jämföras med hur Google genomsöker och indexerar webben.

Återigen, även om jag försöker kan jag inte minnas hur deras tv-spotar sett ut genom åren men jag har tillräckligt med andra minnen som puttar fram Blossa främst i hyllan när jag väljer glögg. Det som händer när man hör en låt som Blossas är att de etablerade, familjära och positiva associationer som man har till varumärket framkallas.

Undersökningar visar även att musik (rätt använd) gör mottagaren på bättre humör som i sin tur leder till att man lägger mer vikt till sin intuition och mindre vikt på kritiskt tänkande och detaljer. Ett sådant sinnestillstånd är närmast idealiskt för att processa reklambudskap, åtminstone ur en annonsörs perspektiv.

Hur ska man tänka kring ljud och musik?

Det var säkert ett tufft beslut att lägga ner Blossa-låten, många marknadsförare hade offrat en smartphone-tumme för att kunna ta genvägen till konsumenters hjärtan, hjärnor och varukorgar med hjälp av en så stark låt. Att göra populär-kultur av reklam är inte lätt, å andra sidan är det värt att påpeka att med rätt strategi och rätt kompetens kan det gå att bygga riktigt framgångsrika ljud-identiteter.

Uppmaningen är att inte slarva bort möjligheten att ge ditt varumärke en röst som kompletterar det visuella och de budskap du vill förmedla. Idag finns det dessutom så många fler möten där ljud och musik går att applicera - från din reklam via eget innehåll ända ut till kundmötet i butik (och plingljudet på din chatbot). 

Under hösten har vi arbetat med ett par spännande projekt inom det här området. 
Vill du veta mer så får du gärna höra av dig till oss. Vi lyssnar gärna.

God Jul från oss på Dist Sthlm! :)
 

Dist_small.png

Dist Talks #5 - Jack Milligan from MediaCom MBA

This is the first talk with a international guest so we are switching to english this time. Let me introduce my dear old colleague Jack Milligan. At Spotify he worked on many international brand partnerships and creative campaigns with some of the biggest brands in the world. He left Spotify for another exciting gig as Business Director - EMEA at MediaCom Beyond Advertising but he still have a soft spot for Sweden, Stockholm (and Riche). I hope you enjoy our little chat about music and branding and some anecdotes from another music superfan!

Jack Milligan 2.jpg

Jack Milligan how the hell are you? Tell us a bit about yourself and what you do for a living?

I’m very well thanks. I do miss our evenings in Riche however. I live in London and work for Mediacom Beyond Advertising. My role is to help our brands make better content.

To me artists are the original storytellers. Everyone knows that music has the power to connect with people on a deep and emotional level. Still, I think music goes overlooked by many marketers. Do you agree? How can we avoid making music an afterthought in the creative process?

Music is always a challenge for brands due to the complexities around artist outreach and rights. It is much more complex that sport for example and requires several stakeholders to agree on things. I think artists are much more open to working with brands and most are very good at it. For brands it is really about finding music and artists that have a good, natural fit with the brand and their story. Music fans can spot an incongruous partnership very quickly, and with social media, tell other about it very quickly too. Look at data, be realistic and allow the artists creative freedom.

From your view - what role can music play for a brand and which are the most obvious benefits from a branding perspective?

Music and artists can help the fans of those artists become fans of the brand. Done in an authentic way it can have a lasting effect on a brand and its equity, get it wrong and it can have negative effects. Music partnerships have a multitude of benefits, but it is important for the brand to not just dive in to the biggest artist of the moment, think about what the brand is trying to achieve and work back that way. Is it to build and own an audience, advertise to an audience or create a shared audience? What media partners can a brand work with such as Vice or Spotify to help find artists and also bring an already engaged music audience with them.

At Dist Sthlm we help a bunch of festivals to develop and setup partnerships with brands. 
What’s your view on festivals as a platform for brand experiences? How should brands approach the festival audience?

Festivals for me is a strange one. On the one hand they are a perfect opportunity for brands to get much closer to their audience and you know that most if not all the people there are music fans. But there are lots of brands so a lot of clutter, most people are wasted the whole weekend and I just wonder what the brand recall of sponsors is. Being a useful brand at a festival is always good, like helping people charge their phone, pay for something with contactless or getting rehydrated. But I think the content that’s created from the festival and distributed across owned and paid channels is key in getting the eyeballs you need.

What expectations do you have on the music year of 2018?

I don’t really have much. I see the battle for streaming continuing with Spotify & Apple pulling away from everyone else. I see more legends passing, and I hope to see guitar music coming back in a good way. I’d also like to see some free festival tickets coming my way!

What’s your top live music experience ever?

Well, my bragging gig is Nirvana at Reading in ’93 I think it was. But the Foo Fighters acoustic gig at Victoria Apollo was good, and Metallica at the O2 a couple of weeks ago was pretty special too as was Radiohead at Glastonbury. Off to see Royal Blood tonight at Ally Pally which I’m expecting to be good too.

Jack, it’s been a true pleasure talking to you and very exciting to get your international perspective! :)


Let’s wrap this up with some final remarks from us at Dist Sthlm:

We agree with Jacks thoughts around festivals. When we meet with potential festival partners and sponsors we always stress that they should think hard about what they can bring to the festival experience. There’s definitely room for many more brands to get involved in supporting the fans of music and culture in Sweden (compared to more mature markets like US, UK etc). 
We can help make sure that brands invest their marketing $'s in a meaningful way. More meaningful for the festival. More meaningful for the fans who are your consumers. And ultimately, more meaningful for your brand. Put the fans first, not last. 

Finally, a classic performance from Jacks bragging gig. Nirvana at Reading 1992 (not 1993) :D

Dist Talks #4 Conny Nimmersjö - från bob hund!

Det här är fjärde delen av Dist Talks. Vi är galet glada över att kunna presentera en intervju med en av Sveriges bästa gitarrister som dessutom representerar ett band som förändrat ljudbilden i Sverige för alltid: bob hund. Nästa år fyller deras debutplatta 25 år, det firas med tårta varje dag under ett helt år med uppsättningen "Fantastiskt!! - 365 dagar med Bob hund" på Malmö Live. Mer om det nedan. Nu kör vi fem snabba med Conny Nimmersjö!

Conny Nimmersjö.jpg

Hej Conny! Vad kan vi egentligen vänta oss av ert 25-års jubileum?

Givetvis kommer konserterna innehålla moment som inte cementerar allt i nostalgins tecken.
Vi kommer parallellt börja jobba på nästa nya skiva. Vissa rep med det nya materialet kommer ske på Malmö Live inför öppen ridå - folk kommer få komma och titta och lyssna när vi skriver nytt. Vi kommer återutge vår backkatalog. Just i detta nu sitter John Essing och remastrar våra första album tillsammans med Hans Olsson Brookes. Enligt Hans görs det ändringar som ”för oss andra är väldigt små”. Vi väljer med andra ord arbetssättet kärleksfullt och dyrt. 

Det verkar enklare än någonsin att spela in och distribuera musik idag. 
Vad skulle du göra annorlunda om du debuterade idag hösten 2017 jämfört med för 25 år sen?

Det är lättare att börja i liten skala. Jag skulle skicka demos till arrangörer och fråga om vi kunde få spela som förband. Fixa själv med YouTube, Soundcloud, Facebook och Instagram. Försöka få till 50/50 dealar för studiotid. Diskutera med bokningsbolag, förlag, skivbolag men utan att känna mig beroende av att skriva kontrakt med massa aktörer.
Alltså... det var ju ungefär så bob hund gjorde. Största skillnaden är att det finns andra kanaler än radio och tv där musik sprids. Det finns fler scener, fler communities.

Men paradoxalt verkar det samtidigt svårare än någonsin att komma ut och spela live? Vad behöver hända för att vi ska vända den trenden?

Det behövs en injektion av kulturstöd som i första hand bör nå arrangörer. Om varje musikförening och mindre arrangör i svenska mellanstora städer vågade börja arrangera gig även onsdagar, torsdagar och söndagar skulle medelstora bands turnesvängar kunna öppna upp för lokala band att agera förband. Det funkade på 90-talet genom Kontaktnätet.
Det gäller att skapa offentliga rum där folk vill umgås, lite oavsett vad som händer på scenen. Sådant tar tid, och är dyrt för arrangörer initialt.

När jag "musikfostrades” var det otänkbart att artister samarbetade med företag eller varumärken. Idag uppfattar jag att attityden har förändrats. Hur ser du på den situationen idag? Vilka fördelar och nackdelar ser du med att göra samarbeten?

Jag håller med om att det skett en förändring. Det som är bra är att yngre människor ser mer möjligheter än förbud. Man vill ha något gjort och skaffar sig medel för att genomföra det.  Strunt samma varifrån finansieringen kommer. Samtidigt finns det naturligtvis fortfarande och alltid en styrka i att vara mån om och värdera sin integritet. Varje gång du samarbetar med en sponsor eller ett företag är du inte längre bara din egen. Idag och igår.
Du kan bygga integritet i 25 år. En enstaka handling kan riva ner allt till 0 på en eftermiddag.

I en tidigare intervju med Andréa på Storsjöyran hade hon en kul anekdot som inkluderade Alice Cooper och en boaorm. Har du något minne som sticker ut lite extra från dina 25+ år i branschen?

Vi spelade på Ruisrock i Finland 1997. Vi skulle spelat på en mindre scen men blev flyttade till största pga att raï-stjärnan Khaleds flyg hade gått till Spanien istället för till Finland. Innan oss spelade Nick Cave inför ett packat publikhav. När vi gick på stod 50-100 personer framför scenen som var 5 meter hög. Ödsligheten var total. Samtidigt såg vi tusentals finnar bada längre bort. Efter oss skulle Sting spela. När Thomas ville duscha efteråt kom en nervös funktionär fram till Thomas (endast iförd handduk) och sa ”no, no, the shower is only for Sting”. Vi fick en hink kallvatten och några handdukar och satte oss för att ta en öl backstage. Då rusade funktionärerna fram igen: ”Sting is coming, Sting is coming, you have to leave immediately!”

Vilken låt tycker du representerar november 2017 bäst? 

Ghostface Killers - 21 Savage, Offset, Metro Boomin 

Grymt val! Till sist, vem tycker du vi ska prata med härnäst?

Prata med Amanda Werne! Fråga henne hur lätt/svårt det är att komma ut i landet och spela.

Vi tackar Conny för hans medverkan och passar på att slå ett slag för deras "take-over" av Malmö Lives konserthus med ”Fan-tastiskt!! – 365 dagar med Bob Hund på Malmö Live”.

Foto: Anna Brånhede

Foto: Anna Brånhede

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!

Dist Talks #3 Andreas Liffgarden - Soundtrack Your Brand

Det här är tredje delen av Dist Talks där vi intervjuar profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Som ni vet ligger dessa ämnen oss varmt om hjärtat och därför är vi extra malliga att få presentera en av de största folkbildarna på området. Nu kör vi fem snabba med Eksjös finest Andreas Liffgarden!

LiffgardenSLUSH.png

Vem är Andreas “Liffy” Liffgarden?

Liffy är the ultimate failure. Jag kom till Stockholm 1996 efter en dodgy mediautbildning I Skövde som drevs av ett gäng bikers (helt sant). Ett av mitt livs olösta mysterier hur de fick högskolestatus. Vägen upp till storstan var att jag inte ville skriva en uppsats utan ville ha en praktik. En klasskompis hade då en pojkvän som drev Projector, en av Stockholms första webbyråer. 

Han kände väl medlidande för lantisen och lät mig programmera Director och Flash men jag var helt ärligt inget bra. De var dock snälla nog att behålla mig som AD-assistent men då jag inte kan rita var inte heller det någon större yrkesmässig succé. Så jag tog den enda vägen som återstod - jag blev projektledare. 

Efter att dot.com gjort oss alla arbetslösa så övervintrade jag i telekombranschen som produktchef och eftersom jag sålt fler ringsignaler än någon annan levande svensk så spolades jag till sist upp på stranden till musikbranschen där Daniel Ek var schysst nog att låta mig börja på Spotify 2008 och på den vägen är det. 

Idag är jag grundare och styrelseordförande i Soundtrack Your Brand. Jag coachar även bolag i MusicTech-inkubatorn Amplify som drivs tillsammans med Kungliga Musikhögskolan. Mitt mål är att vara ett varnande exempel ;)

Kan du berätta storyn om hur Soundtrack Your Brand kom till?

Jag kommer som sagt från Spotify och under 5 år så jobbade jag med att sprida streaming till konsumenterna men upptäckte också att en jäkla massa varumärken hörde av sig och sa att det inte fanns en streaming-tjänst för företag och eftersom Spotify inte hade som strategi att göra det så tyckte jag att det var något jag kunde göra. Det samma gällde för min medgrundare Ola Sars som då hade grundat Beats Music med Jimmy Iovine och Dr Dre. 

Sagt och gjort, vi bestämde oss för att ta streaming till butikerna och 2013 så grundade vi Soundtrack Your Brand tillsammans med Spotify. Själva beslutet kom på Bronco Bar tillsammans med Martin Lorentzon som bestämde sig för att satsa på oss. Det är vi otroligt tacksamma för idag. 

Vad ser du för trender inom musikvärlden genom linsen musik och varumärken?

För 10 år sen så ville inga artister jobba med varumärken. Idag handlar det mer om hur samarbetena ska se ut. Ingen vill ju hålla upp en schampoflaska liksom. Det måste vara äkta och genuint. Det är där Soundtrack hör hemma. Vi låter artisterna spela sin musik hos våra varumärken. De får marknadsföra sin faktiska produkt snarare än att sälja någon annans. 

Vi ser också att public performance (alltså där butiker betalar för att få spela musik) blir en viktigare och viktigare inkomstkälla för musiker och artister. Där vill Soundtrack vara den ledande aktören. 

Vilken roll kan musik spela för varumärken och företag?

Musik är tacksamt att jobba med. Vem gillar inte musik? Musik är för alla, gammal som ung, kvinnor eller män och tvärs igenom alla demografier och åsikter. Det gör musik intressant för varumärken. Dessutom är musik så brett idag att ett varumärke kan välja att jobba med en världsstjärna eller någon helt okänd och då agera “curator of the arts”.

Än viktigare, vi har genom vår forskning visat att musik kan öka försäljningen med upp till 9%. Om jag var ett varumärke och det fanns ett vetenskapligt sätt att öka min försäljning - då är det nästan vara tjänstefel att inte titta mer på musiken som branding tool.

Till sist, vad önskar du av musikåret 2018?

Vi ser ofta att våra konkurrenter kör med fullicenser och kommer undan med det. De rapporterar inte heller stream-by-stream vilket gör att musiker, artister och kompositörer inte får rätt betalt. Det är för jävligt. 

Vi drar vårt strå till stacken genom att göra en produkt som varumärken hellre använder än fulstreaming. 
Vi hoppas att rättighetshavare ser över och bevakar sina rättigheter bättre och att varumärken ser korrekt licenserad bakgrundsmusik som en naturlig del av ett seriöst CSR-arbete.

För egen del vill jag se Ryan Adams live igen.

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!

Dist Talks #2 Andréa Wiktorsson - Storsjöyran

Det här är andra delen av Dist Talks där vi intervjuar profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Vi är superglada att vi fått tag i legendariska Storsjöyrans VD Andréa Wiktorsson. En av musikbranschens mäktigaste kvinnor enligt branschtidningen Musikindustrin! Hon bjuder på ett par härliga festival-anekdoter och intressanta trendspaningar. Nu kör vi fem snabba med Andréa!

Andrea Yran.jpg

Vem är Andréa Wiktorsson?

Jag är VD och programansvarig för festivalen Storsjöyran i Östersund, vi projektleder även Guldgalan, Vinterparken och en och annan konsert i Östersund på sidan om festivalen.

Kan du berätta kort om Storsjöyran och kan du bjuda på några härliga anekdoter?

Storsjöyran är Sveriges äldsta och bästa musikfestival! Vi är i princip den sista independent-festivalen kvar i vår storlek. Dessutom är vi den mest jämställda festivalen 2017 (enligt organisationen Jämställd Festival).
Oj, har man varit igång så länge som vi finns ju en och annan anekdot ...men att Frösö Zoo fick rycka ut och låna ut en boaorm till Alice Coopers spelning på Yran och hamnade på löpsedlarna i kvällstidningarna var ju en rätt bisarr historia. Det året blueslegenden BB King spelade på festivalen så var hans blå paljettkavaj på villovägar och det sades att utan hans gitarr Lucille och kavajen vägrade han att uppträda. Kavajen hittades dock på Arlanda och sattes i en taxi upp till Östersund. När den väl kom fram i tid för hans spelning så använde han den aldrig…  :)

Vad ser du för trender inom festivalvärlden?

Fler och fler festivaler drivs numera av multinationella företag och de flesta i stora städer som följd av urbaniseringen. Kostnaderna på artister och produktion har ökat markant de senaste åren vilket gör att marginalerna är extremt små. Det gör att de större bolagen med mer muskler lättare kan ta ett dåligt år medan det är tuffare för mindre arrangörer. I USA har också en ny festivalkultur börjar gro, vilket gör att det kan komma bli ännu tuffare konkurrens med vissa utländska akter framgent.

En positiv trend är att vi som festival har en plattform att kunna påverka människor och vara förebilder vad gäller tex jämställdhet, miljö och andra stora viktiga frågor. Där har Storsjöyran varit ledande i många år då vi har ett ”påhittat” presidenttal med Ewert Ljusberg på lördagsnatten. Hans årliga tal till Republiken från Stortorgs-scenen handlar om en gränslös värld, humanism och människors lika värden!

Hur ser du på sponsorer och partners roll i samarbete med festivaler? 

Ett bra samarbetsavtal innebär win-win för bägge parter där man utvecklar varandra. Det bästa sponsorsamarbetet / eventet bidrar också till en bättre upplevelse för besökaren. Förr om åren var det inte så mycket innehåll utan snarare ett statiskt uppvisande av logotyper.

Vad önskar du av festivalsommaren 2018?

Bättre och varmare väder.

Till sist, vem tycker du att vi ska snacka med härnäst?

Jag tycker ni ska prata med Conny Nimmersjö i Bob Hund!


Vi tackar Andréa för ett gott snack och lämnar er med Alice Cooper från Storsjöyran, frågan är om boaormen dyker upp under "School's Out"?  

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!

Dist Talks #1 Joppe Pihlgren

Det här är första delen av Dist Talks där vi kommer intervjua profiler som har intressanta åsikter kring musik och marknadsföring. Vi öppnar starkt med Joppe Pihlgren, en minst sagt färgstark profil som verkat inom musikbranschen i fem (!) decennier. Från debuten med punkbandet Docent Död 1979 har det runnit mycket vatten under broarna men än idag spelar han en viktig roll i branschen. Vi har bland annat frågat Joppe om samarbeten mellan varumärken och musikscenen. Nu kör vi fem snabba med Joppe!  

joppe.jpg

Vem är Joppe Pihlgren?

Jag är verksamhetsledare på Svensk Live och det på grund av att jag är för lång och inte började i tid med racing. Hade annars gärna kört F1. Men jobbet med Svensk Live och det vi håller på att bygga upp är väldigt stimulerande så jag är nöjd ändå. 

Vad gör Svensk Live? 

Tidigare har det inte funnits någon organisation som representerar och arbetar för arrangörer. Nu finns den för att medlemmarna har behov att arbeta gemensamt för att utveckla branschen, för att förhandla och t ex att arbeta mot sexuella ofredanden. Vi har gjort väldigt mycket på relativt kort tid och har växt snabbt. Idag har vi cirka 230 medlemmar och fortsätter att växa. Bland medlemmarna finns klubbar, föreningar, festivals, kulturhus och nöjesparker osv. 

Vad ser du för trender inom festivalvärlden?

Att ta samhällsansvar, att bidra till att världen blir bättre och mer hållbar är något som festivalerna har varit tidigt ute med och där vi kan nå en extremt stor publik som är mottagliga och vill samma sak. 

Hur ser du på sponsorer och partners roll i samarbete med festivaler? 

En riktigt bra partner väljer samarbeten som utvecklar både dem själva och festivalen, så att det sker ett lärande och att utvecklingen går framåt. Liminal är ett nytt begrepp för mig men som faktiskt är det ord som forskare använder för att beskriva hur t ex en festival kan vara en plats där det går att nå besökare på ett sätt som gör att deras beteenden påverkas också efter festivalen. Henrik Jutbring från Göteborgs Universitet har studerat Way Out West och där kan man se tydliga resultat för beteendet att äta vegetariskt. 

Vad önskar du av festivalsommaren 2018?

Att det regnar på måndagar och tisdagar men inte på helgerna. 

Till sist, vem tycker du att vi ska snacka med härnäst?

Jag tycker ni ska prata med Andrea Wiktorsson på Storsjöyran.


Vi tackar Joppe för ett gott snack och lämnar er med hans val av "alla-tiders-bästa-live-låt". RIP Keith Moon! :)

Dist Sthlm är en oberoende musikbyrå som hjälper varumärken att använda musik strategiskt i deras marknadsföring och kommunikation. Hör av er till oss för mer information!

Dist Sthlm i samarbete med Nelly.com <3 Bloke & Bird

Dist Sthlm älskar ny talang och ny musik. I våras träffade vi bandet Bloke & Bird efter att ha imponerats av deras musik. De höll då till i studion för att spela in helt nytt material.

Idag presenterar vi ett samarbete mellan Bloke & Bird (Jennifer Åkerman & Lorenzo Jansson Kilman) och Nelly.com. Filter är en dramaserie för unga som produceras av Nelly.com och Perfect Day Media som kommer innehålla två låtar av Bloke & Bird.

I säsong 2 avsnitt 3 av Filter används nya låten “Brooklyn Kid” som du kan se här eller streama från Spotify här

Nästa låt med Bloke & Bird: “1999” medverkar i Filter, säsong 2 avsnitt 10 och släpps 31 oktober. Längtar du redan efter att lyssna, klicka här :)

Filter Bloke and bird.jpg

Hedersuppdrag - vi ska coacha morgondagens musikstjärnor!

Music Business Developer är en 2-årig Yrkeshögskoleutbildning för den som vill jobba inom framtidens musik- och underhållningsbransch. Utbildningen är i DMG Educations regi. 

Efter avklarad utbildning kan man titulera sig Music Business Developer och har en bra grund att t.ex. arbeta som: affärsutvecklare, kreativ marknadsförare, artistutvecklare, projektledare.

Dist Sthlm's Stefan Palmquist kommer vara en av flera coacher som DMG Education anlitar och han är peppad!

"- Det ska bli fantastiskt kul att agera coach och träffa hungriga talanger. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet och bakgrund men är helt säker på att jag kommer lära mig minst lika mycket från de elever som jag kommer coacha." säger Stefan Palmquist.

Besök gärna DMG Education för mer information.

Nytt uppdrag - SKANSKA Roadshow!

Skanska är en av branschens mest attraktiva arbetsgivare. Stora utvecklingsmöjligheter, trevliga kollegor och projekt som utvecklar samhället är några av anledningarna till framgången.

För att ytterligare stärka den positionen åker Skanska på en roadshow på jakt efter framtidens samhällsbyggare. Skanskas trailer kommer att rulla till högskolor och universitet i hela Sverige där studenter ges möjlighet att ställa knepiga frågor och knyta viktiga kontakter för framtiden. Eller testa AR-glasögon för att se hur de kan effektivisera byggbranschen i framtiden!

Dist Sthlms uppdrag är att sätta en musikstrategi och kurera ett soundtrack till Skanskas Roadshow. I samarbete med deras Employer Branding-grupp ser vi till att musiken blir en integrerad del av aktiviteten och ett inslag som förhöjer helhetsupplevelsen.

Skanskas roadshow startar på Luleå Tekniska Universitet 11 september.                                                                                                Mer info: http://www.skanska.se/om-skanska/jobba-hos-oss/studenter/skanska-roadshow/